Bilinçaltı Nedir?
Bilinçaltı nedir? Bilinçaltı zihin, her gün ve her saat çalışır durumdadır. Öyle ki bilinçaltı zihin, rüyalarımızda da sürekli kendini ortaya koyar. Bilinç günlük hayatımızda kendini sürekli olarak bize kendini hissettirir. Biliçaltına yerleşen bir bilgi aksi bir değişme olmadıkça sürekli şekilde bizi etkiler. Bilinçaltı ile bilinçdışı kavramları birbirinin yerine kullanılır. Sık bilinen haliyle bilinçaltı kavramının yerine bilinçdışı kavramını kullanmayı tercih ediyorum. Bilinçdışı zihinde yer alan yanlış kodlanmaları değiştirmeden gerçek iyileşmeye erişilemez. Bunu başarınca bilinçli enerjimizi kullanmaya başlayabiliriz. Arzu ve hedeflerimize bilinçli gücümüzle ulaşırız. Sağlıklı bir yaşam, mutlu ve kaliteli bir yaşamı sağlamak bilinçdışı zihnin yıllardır biriktirdiği endişeleri, korku ve kaygıları ortadan kaldırmakla mümkün olacaktır. Ya da “ uyuyarak iyileşme ”yi de bekleyebilirsiniz. Bilinçdışı zihne yerleşen olumsuzluk içeren veriler orada durdukça virüs gibi sürekli çalışarak bize zarar verecektir.
Alt bilinçli zihin için kullanılan tanım ne olursa olsun, basit bir ifadeyle, insan davranışının son derece karmaşık ve az anlaşılan bir yönünü açıklamak için bir metafor olduğu açıkça görülmelidir. Bilinçaltı ifadesi, en basit terimleriyle, bilinçli farkındalığınızın dışında olan, sizin için çok fazla odaklanma ve dikkat göstermek zorunda kalmadan çalışmayı kolaylaştıran otomatik programlar (İnançlar, Davranışlar ve Tutumlar) oluşturan bir bölüm olarak düşünülebilir
Bilinçdışı zihnimiz bilinçli olan zihnimizi de kapsayacak şekilde çalışır. Bilinçdışının engel koyduğu bir alışkanlık ya da korku, kaygı, sıkıntı, kendiliğinden bilinçli olarak düşünerek değişmez. Sadece panik ataklar yaşamak istemediğimiz için panik atakları engelleyemeyiz. Bunların kaynaklarını, nedenselliğini değiştirmeden panik ataklarını durduramayız. Bu açıdan bilinçdışı zihnimize yerleşen bir bilgiyi değiştirmeden bu konuda bir iyileşmeyi hissedemediğinizde şaşırmayın. Bilgisayarınıza giren bir virüs bilgisayarınızda durdukça ona zarar verir. Siz virüsün bilgisayarınızdan çıkmasını istediğiniz için virüs programı bilgisayarınızdan çıkmaz. Uygun bir virüs temizleme programı kullanarak virüsü bilgisayarınızdan temizleyebilirsiniz. Bilinçdışı için de durum aynı şekilde gelişir. Uygun bir yöntemle bilinçdışında bir değişim yaratmak gerekir. İstenen yönde bir değişim sağlamak da Bilinçdışı için yeni bir program gibidir. Ancak bizim için olumlu yönde değişim yaratan bir programdır. Bilinçdışı ise otomatik şekilde çalışır.
Sadece bilinçli istekle bilinçdışını değiştirmeye çalışmak yeterli olamaz. Panik atak yaşayan bir kişiyi düşünelim. Panik atakları olmadığı zamanlarda iyidir. Ama sürekli bir beklenti içinde “ya panik atak yaşarsam” diye düşünür. Bu beklentisel durumun bir kaygı olduğunu bilir. Bu denli korkmasının boşuna olduğuna ikna olmuştur. Bilinçli olarak düşünüldüğünde kendisine bir şey olması için bir gerekçesi olmadığını bilir. Ancak içinden gelen ve sürekli onu tetikte bekleten bir korku vardır. Bu korku ve tedirginlik ise bilinçdışından gelir. Tam bu aşamada bilinci, bilinçdışından mesajları alır. Bilgiler orada depolanmıştır. Duygular orada depolanmıştır. Hem geçmiş bilgi, hem de bu bilginin oluşturduğu duygu bilincin mantığını yener. “En son yaşadığın panik atak’ı unuttun mu? Şeklinde tedirginlik veren bir düşüncenin zihine akmasına ve korkmaya engel olamaz. Bilinç ve bilinçaltı çatışması yaşandığı zaman kazanan bilinçaltıdır.
Bilinçaltı zihinde çatışma olduğunda her zaman bilinçaltı zihin kazanır. Yerleşik geleneksel ve ahlaki inançlar güçlü bilinçli karar ve istekleri engeller ve istenmeyen davranışları sürdürür. Genellikle en çok arzu ettiğimiz şeyi yaparız. Tasarlanmış davranışlar başka bir arzuyu yenen arzularımız sonucu oluşur. Bilinçaltı duyguların evidir. Duygular arzuları yaratır. Bunlar güçlü arzulardır. Yani bilinçaltı idare gücünü elinde tutar. Bu durum sık görülen cinsel rahatsızlıklardan olan vajinismus için de geçerlidir. Vajinismus bilinçaltı zihinde oluşan korkular nedeniyle oluşur. Bilinçdışı zihine ilk cinsel ilişki acı veren bir deneyim olarak yerleşmiştir. İlk ilişki de canı yanacağını düşünen vajinismuslu bayanlar iyileşeceğine de inanmazlar. Dolayısıyla bir cinsel terapi merkezine gelmeyi de ertelerler. Sürekli kaçınırlar. Kaçınmalarının çok daha fazla nedeni olduğunu bildiğimiz vajinismus hastalarının bilinçdışına yerleşen korku tam cinsel ilişkiye girilmek üzereyken ortaya çıkar. Zamanı geldiğinde devreye giren bir bilgisayar programı gibi, ön sevişme sırasında herhangi bir sorun olmadığı halde tam cinsel ilişkinin başlayacağı an da şiddetli bir korku ve tedirginlik ortaya çıkar. Bilinçdışının çalışma sistemini iyi örneklendirir.
Bilinçaltı – Bilinçdışı ile Hipnoz ve Hipnoterapi
Bilinçaltı/ Billinçdışı denildiğinde insan zihninin başka bir parçasından bahsedildiği düşünülür. İnsan zihninin farklı bir işlevinden başka bir durum değildir. Bilinçdışı soyut bir kavramdır. Zihnin belirli işleyiş şekline verilen bir isimdir. Bu açıdan bilinçdışı denildiğinde duygularımız akla gelir. Bilinçaltı, daha çok duyguların üretildiği, depolandığı ve bunlara bağlı olarak da programlandığı, inançlarımızın yerleştiği, davranış kalıplarımızın, alışkanlıklarımızın, deneyimlerimizin yer aldığı zihinsel soyut alandır. Demek ki bilinçaltı; alışkanlıkları, inançları, davranış kalıplarını, kaygıları, korkuları, depolayan yerimizdir. Geçmişte yaşanan deneyimler, hayat parçaları, duygular, bilinçaltı zihinde bir şekilde kaydedilir, depolanır. Alternatif yöntem ve teknikler ise bilinçaltı zihne yerleşen bu kalıpları yeniden organize eder. Hipnoz ve hipnoterapi yöntemi ile bilindışında yer alan korku kaygı ve endişlerimizi gidermek mümkün olabilmektedir. Hipnoz hakkında bilinmeyenleri yazdığımız hipnoz hakkında sık sorulan sorular başlıklı yazı ilginizi çekebilir. Hipnoz bilinçlilik halidir ve kesinlikle uyku hali olmadan deneyimlenir. Filmlerde izlendiği gibi insanlar uyumazlar ya da kendinden geçmezler.