Boşanmış Aileler
Aile toplumun en küçük kurumudur. Boşanmış aileler de bu küçük kurumun parçasıdır. Çocuklar için aile kavramı her yaş dönemine göre farklılık gösterse de önemli işlevselliği vardır. Boşanmış aileler, batı toplumlarına göre ülkemizde sayıca az olmasına rağmen her geçen yıl boşanma sayılarında artış olduğu gözlenmektedir. Batı toplumlarında aile kavramı dağılmakta ve işlevini her geçen gün yitirmektedir. Bu açıdan batı ülkelerinde boşanmaları azaltmak amacıyla çeşitli önlemler aldığı dikkat çekmektedir. Aile ve aileyi oluşturan bireylerin ruh sağlığı açısından ailenin işlevi çok önemlidir. Psikolojik açıdan bireylerin topluma hazırlanmasında çok önemlidir.
Bireyler evlenmek ve aile kurmak konusunda karar verirler ve aynı evde yaşamaya hazırlanırlar. Neredeyse evlilik kadar eski bir kurum da boşanmadır. Boşanma bireylerin artık hukuken birlikte yaşama-ma kararı vermeleridir. Boşanma nedenleri her aile için farklılık gösterebilir. Ancak boşanmış aileler bu süreçte bazı sıkıntıları yaşarlar. Boşanma sonrası da eski çiftler için bazı zorlukları beraberinde getirir. Bu zorlukların en başında “güvende olma“ ihtiyacını karşılamaktır. Gerek çocuklar için gerekse anne için güvende olma ihtiyacı temek bir ihtiyaçtır. Bu dönemde psikolojik yardım almak boşanmış aileler, boşanma sonrası oluşabilecek sorunları azaltmak konusunda destekleyici olacaktır.
Boşanmış Aileler ve Çocuk Psikolojisi
Boşanma ve çocuk açısından kabullenilmesi zor bir süreçtir. Okul öncesi çocuklar boşanma nedeniyle utanç bile duyabilir. Boşanmış aileler, boşanma sonrası çocuklar farklı tepkiler geliştirirler. Bu süreçte çeşitli tepkileri oluşabilir. Genellikle ilk tepkileri “ sanki boşanma hiç olmamış gibi “ davranabilirler. Boşanmayı tamamen reddeden bu tutum zamanla yerini kızgınlık ve öfke duygusuna bırakabilir. Boşanmaya yol açtığını düşündüğünü ebeveynine kızgınlık ve öfke duygularını yöneltebilir. Boşanmanın sebebi olarak kendisini görebilir ve suçluluk duygusu yaşayabilir. Bu süreci uzlaştırıcı bir dönem takip eder. Anne babası ile görüşmeleri sırasında her iki tarafı da yeniden birleştirmeye çabalayabilir. Boşanmanın yaşanmadığı döneme geri dönme isteğini çeşitli yollarla gösterebilir. Bu konuda ısrarcı davranabilir. Bu isteği yerine getirilmeyen çocuklar için depresyon yaşanabilir. Depresyon süreci çocuklarda yetişkinlerde görüldüğü gibi görülmeyebilir. Maskeli bir görünüm sergileyebilir. Bu süreçten sonra boşanmayı kabul süreci yaşandığı görülür. Bu dönemde boşanmayı ve sonuçlarını kabul ettiği görülebilir. Psikolojik açıdan rahatlamış ve iyi ilişkiler kurmaya başladığı görülür. Her çocuk bu süreçleri sırasıyla yaşamayabilir. Zaman zaman geriye dönüşler olabilir. Bu geriye dönüşlerin en önemli sebebi anne babasının tutarsız yaklaşımıdır. Yeniden birleşmeye dair açık ve net olunmamasıdır. Yeniden birleşmeye işaret edebilecek davranışları ya da belirsiz mesajlar verilmesi çocuklarda “acaba yeniden birleşirler mi” belirsiziliğini yaratır. Her çocuk bu süreçleri yaşamayabilir. Her çocuk ve her aile kendine özgüdür. Dolayısıyla her çocuğun tepkisi de kendine özgü olarak değişebilir. Bu süreçte psikolojik destek açısından Çocuk psikolog ile görüşülebilir. Boşanmış aileler bu süreci daha rahat atlatması konusunda psikolojik yardım alması sağlanabilir.
Boşanmış aileler de sıklıkla yaşanan sorunlardan birisi de eski eşlerin arasındaki ilişki biçimidir. Çocuk ya da çocuklar yasalarımıza göre sıradışı bir durum olmadıkça anne de kalmaktadır. Velayetin anne de olması çocukların ruhsal durumu için daha sağlıklıdır. Ancak annenin sosyal ve ekonomik durumu da çocuk ya da çocukların psikolojik gelişimi için önemli bir değişkendir.
Boşanma sonrası çocuk psikolojisi en sık sorulan sorulardandır. Ancak unutulmamalı ki boşanmış aileler de anne psikolojisi çok daha önemli olabilmektedir. Boşanma sonrası kadın psikolojisi çocukların psikolojik durumu için önemlidir. Anne ruhsal açıdan sağlıklı ve dengeli olduğun zaman çocukların ruhsal sorunlarının da daha dengeli ve sağlıklı olabilecektir. Bu çerçevede anne babalar için boşanma sonrası psikolojik danışmanlık alınması birçok sorunun oluşmadan giderilmesine yardımcı olabilecektir. Boşanmış aileler de çocuklar için çocuk psikoloğu ile terapi görmesi birçok sorun için önleyici işlev görecektir.