Çocuk Psikolojisi Korkular
Bu yazı ile, çocuk psikolojisi korkular konusunda anne babaları bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Bursa Psikolog sayfasında çocuk psikolojisine dair yazıların bir parçası olarak planlıyoruz. Çocuk psikolojisi korkular hemen her yaşta görülebilir.
Bu sayfada;
Çocuk Psikolojisi Korkular
İrkilme refleksi ilkel insanın ilk tepkilerinden birisidir. İrkilme ve korku duygusu birbiriyle çok bağlantılıdır. Korku duygusu insanın hayatta kalma çabasının bir ürünüdür ve çok doğal bir duygudur.
Korku, en temel duygularımızdan birisidir. İnsanlar bu duyguları farklı zamanlarda farklı yoğunlukta yaşayabilirler. Korku duygusunu herhangi birşey sağlayabilir. Hayatımızda korku duygusunun olmadığını hayal edebilir misiniz ? Heralde insan hayatının çok çok kısaldığı bir dünya olurdu. Çünkü tehlike nedir bilmeden her durumu göğüslemek isteyebilirdik. Ya da büyük bir kaos olurdu. Muhtemelen hayatımız çok kısa sürerdi.
0 – 2 Yaş Çocuk Psikolojisi Korkular
Korku duygusu çerçevesinde 2 yaş çocuk psikolojisini incelediğimizde bir çeşit reflex tepkisi gibi geliştiğini düşünebiliriz. 2 yaş çocuk psikolojisi açısından değerlendirildiğinde korku duygusu daha çok yabancılar ortaya çıktığında belirdiğini söyleyebiliriz. Aniden ses duyan 2 yaş çocuğu korku duygusunu yoğun olarak yaşabilir. Yüksek ses yine bu dönem çocuğunun korkularını yoğun olarak yaşanmasına sebep olabilir. 2 yaş çocuğu karanlıktan korku duyar. Bu duygu boşluk hissiyle birlikte kaybolmuş gibi hissetmesine yol açar.
Korkudan arındırılmış bir çevre de çocuklar için sağlıklı değildir diyebiliriz. Anne babalar çocuklar için tehlike yaratabileceğini düşündüğü durumlar için bazı önlemler alabilir. Bu durum normal olduğu kadar fazla hassasiyet de olumsuz etkiler ortaya çıkartabilir. Çocuğun yaşayabileceği aşırı korku durumları gelişimsel işlevlerini yerine getirmesini engelleyebilir. Ailelerin çocukların korkuları konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar. Gerektiğinde nasıl müdahale edileceğini bilmelidirler.
2-6 Yaş Çocuk Psikolojisi Korkular
2-6 yaş çocuk psikolojisi korkular da çocukların korku duyduğu durumlar veya nesneler benzerlikler gösterir. Devlerden, cadılardan, cin, şeytan, hayalet, kopek, böcek, birçok hayvan, karanlık, ani ses . . . gibi durumlardan korku duyabilirler. 2- 6 yaş çocukları korku duygusu açısından gelişimsel olarak farklılıklar gösterebilirler. 2-3 yaş aralığında doktordan, kostüm giyinen insanlardan korkabilirler.
Her yaş dönemine özgü korku duyulan nesne ve durumlar da değişiklik gösterebilir. 7-12 yaş aralıklarındaki çocuklar; alay edilmekten korkabilirler. Karanlık, yalnızlık, hırsız korkusu, cin şeytan, hayalet korkuları duyabilirler. Bunun yanısıra deprem gibi felaketler, sınavlarda başarısız olma korkusu gibi korku duyabilirler.
Çoçuk psikolojisi korkular açısından dşünüldüğünde bireysel farklılıklar olduğunu unutmadan değerlendirme yapmakta yarar var. unutulmamalı ki her çocuk kendine özgüdür ve bireysel olarak farklılıklar gösterebilirler.
Çocukların korkularına ne sebep olur? Sorusuna verilebilecek farklı cevaplar olmakla birlikte hayal gücü gelişiminin yoğunluğu olduğunu söyleyebiliriz. Bilişsel gelişimi hızla gelişen çocuğun dış dünyadan edindiği bilgilerle harmanlayarak senaryoya dönüştürürler. Çocukların somut düşünmeleri nedeniyle olabilecekleri ya da olmayacakları birbirlerinden ayırt edemeyecekleri için oluşturdukları senaryoya inanırlar. Bu kurgularından korkmalarına sebep olur.
Neler yapılabilir ?
- Korkular konusunda anne baba model olmalıdır. Örneğin; Kediden korkan bir anne ile büyüyen çocuk da kedi den korkabilir. Bu nedenle anne baba korkularıyla yüzleşmiş olmalı ve korkularını yenmeli. Anne baba korkuları varsa çocuğun korkmamasını beklemek akılcı olmayacaktır.
- Çocuk eğitiminde korkular yaratmaktan kaçınmalıyız. Seni polise veririm, doktor sana iğne yapacak, baban gelirse sana kızar. Artık seni sevmeyeceğim, köpeklere atarım seni . . . bu durum doğal olarak korku sahibi çocuk olmasını sağlayacaktır.
- Çocuğun korkusunu yenmeye çalışır gibi davranışlarını takdir edin.
- Çocuk psikolojisi korkular konusunda çocuğu yüzleştirme yaparak atlatmasını desteklemek doğru bir yöntem değildir. Köpek korkusunu gidermek için köpek sevdirmeye zorlamayın. Psikolog ile psikolojik destek almayı unutmayın.
- Korkmak doğal bir duygudur. Bunu çocuğunuz da bilmeli. Kendi korkularınızı paylaşın. Ona küçükken sizin de korkularınız olduğundan bahsedebilirsiniz.
- Korkma şeklinde uyarmak ve tenbih de bulunmak yararlı değildir. Bunun yerine yanındayım, güvendesin, merak etme buradayım… gibi güven veren cümleleri kullanmakta yarar var.
- Korkmak zayıflık değildir. Korkmak güçsüzlük değildir. Erkek adam da korkabilir! Bunu öncelikle anne baba bilmelidir.
- Psikolojik danışmanlık merkezine başvuruda bulunmakta uzman psikolog ile görüşmek de yarar var. Çocuk psikoloğu bursa bu konuda çocuk psikolojisi konusunda bilgilendirecektir.
- Bazı filmler, belgeseller, haber programları çocukların korkularına sebep olabilir. Bu tarz yayınları izlemesine engel olmak gerekir.