Öfke Kontrolü ve Hipnoterapi
Hipnoz, kızgınlık ve öfke kontrolü ve hipnoterapi ile etkin psikolojik destek sunabilir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi seansı sırasında klinik psikolog’ un terapi yöntemleri tarz yönünden önem kazanabilir. Farklı yöntem ve tekniklerin işlevsel olarak kullanımıyla birlikte ortaya çıkan olumlu tablo sizi de şaşırtabilir.
Bu sayfada;
Öfke Kontrolü ve Hipnoterapi
Öfke ve kızgınlık duyguları her insanın doğal olarak hissedebileceği duygulardır. Öfke kontrolü ve hipnoterapi normal dışı öfke konusunda oldukça şaşırtıcı sonuçlar verebilecektir. Öfke duygusu normal yaşamın normal bir parçasıdır. Genellikle, hakarete uğradığımızı hissettiğimizde, aldatılmış kandırılmış hissettiğimizde, saldırı altında olduğumuzu hissettiğimizde, haksızlığa uğradığımızı hissettiğimizde, aşağılandığımızı hissettiğimizde, kendimizi değersiz hissettiğimizde ortaya çıkabilecek bir duygudur. Birçok insan için öfke, hızlı bir şekilde ortaya çıkıp kaybolan doğal bir reaksiyondur. Ancak bazı durumlarda, kontrol edilmesi zor bir duygu haline gelebilir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi, hipnozun kullanım alanlarından birisidir. Hipnozun kullanım alanlarından birisi de öfke kontrolü ve hipnoterapi teniğidir.
Öfkeyi etkin bir şekilde yönetemediğinizde, zihinsel ve fiziksel sağlık sorunlarınız ortaya çıkabilir. Öfke yönetimi; ilişkilerinizi, işinizi ve hatta benlik saygınızı etkilediğini görebilirsiniz.
Bu sayfada, öfke yönetimine daha ayrıntılı bir şekilde bakacağız. ve öfke ile nasıl başedeceğinize dair ipuçlarını okuyabilirsiniz. Öfke kontrolü ve hipnoterapi yönteminden nasıl yararlanabileceğinizi okuyabilirsiniz. Öfke kontrolü ve hipnoterapi nasıl bir işlev görebilir?
Öfke Kontrolü ve Hipnoterapi ve Hipnoz
Öfke kontrolü ve hipnoterapi çok iyi bilinen bir ikilidir. Etkili ve yararlı sonuçlar almak mümkün olabilmektedir. Hipnoz hakkında sık sorulan sorular arasında en çok hipnozu bir uyku olarak değerlendirilmesi dikkati çeker. Hipnoz bir uyku ve uyuma durumu değildir. Tam tersine bilinçli bir durumdur. Kişinin geçmişini silmek hipnoz yöntemiyle mümkün değildir. Hipnoz ile geçmişi silmek tamamen yanlış bir bilgidir. Hipnozun kullanım alanlarından bir diğeri de hipnoterapi yöntemi ile özgüven düşüklüğü sorunu çözülebilir. Hipnoz ile yürütülen terapi biçimine hipnoterapi denir.
Öfke Ne Zaman Sorun Haline Geliyor?
Öfke duygusu her zaman zararlı ve olumsuz bir duygu olmayabilir. Vücutta fiziksel bir reaksiyonu tetikleyen yararlı bir duygu olabilir. Bu reaksiyona “savaş ya da kaç“ tepkisi denir. Adrenalin vücuda pompalanır. Bu durum sizi gergin hissettirir. ve tehdide “karşı koymaya” hazırdır. veya kaçma reaksiyonu göstermesine öncülük edebilir.
Herkesin öfke konusunda deneyimi farklı olabilir. Ancak aşağıdaki öfke sorunlarının türleri potansiyel olarak zararlı kabul edilmektedir:
- Kronik öfke – Sürekli, uzun süreli öfke bağışıklık sistemini etkileyebilir ve diğer zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzunca bir zamandan bu yana öfkeli insanların fiziksel ve ruhsal yönden sorunlarının olması muhtemeldir.
- Pasif öfke – İnsanlar öfkelerini pasif bir şekilde ifade ettikleri zaman ilişkilerini sıklıkla etkiler. Alttan almak şeklinde ya da öfkesini pasif agresif olarak ortaya çıkarabilir.
- Kendi kendine duyulan öfke – Öfke ve suçluluk duyguları birlikte aynı anda ve birbirlerini tetikleyici şekilde ortaya çıkabilir. Kişinin kendi kendine duyduğu öfke de zihinsel ve bedensel sorunları ortaya çıkarabilir. Kızgınlık ve öfke duygusunu kendinize yöneltiğinizde, bu sizin için zihinsel ve bedensel olarak zararlı olabilir.
- Yargısal öfke – Başkalarına yönelik olarak ortaya çıkan öfke duygusu genellikle kızgınlık duygusuyla birlikte ortaya çıkar. Kızgınlık ve öfke duygusu bilinçaltında pasif değil dinamik bir duygudur.
- Uçucu öfke – Şiddet patlamalarına yol açan bu öfke şekli sevdikleriniz için rahatsız edici olabilir. Aniden öfkelenmek olarak bilinen bu öfke şekli siz ve sevdikleriniz için kalp kırıcı olabilir.
Öfke ile başa çıkmayı öğrenmezseniz fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir. Kedi kendine öfkeyle başetme yolları etkili olmadığında öfke kontrolü ve hipnoterapi yöntemini denemelisiniz.
Öfkenin Fiziksel Etkileri
Öfke yönetilemediğinde, uzun vadede acı çekmek anlamına gelebilir. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığınızı etkileyebilir. Kronikleşen öfke, kişinin bağışıklık sistemi üzerinde baskı oluşturur. Ruhsal anlamda sıkıntılı ve gergin hissetmemize yol açabilir. Psikosomatik problemler ortaya çıkabilir. Psikosomatik problemler; nedeni psikolojik olan ama belirtileri fizyolojik şekilde ortaya çıkan fiziksel semptomlardır.
Herhangi bir fiziksel sorun yaşıyorsanız, bu durumun çözümü için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu belirtilerinizin sebeplerinin öfke kaynaklı mı olup olmadığını ancak doktorunuz söyleyebilir.
Neden Öfkelendim ki?
Her insan farklıdır ve her insanın öfkelenmesine farklı şeyler yol açabilecektir. Birçok insan için haksızlığa uğradığına inanmış olması onu öfkelendirebilir. Başka birçok insan için, önemsizleştirildiğine inanmış olması onu öfkeli kılabilir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi ile önemsizleştirildiğinizi düşündüğünüzde de yardımcı olabilir.
Neden öfkelendiğinizi anlamak için geçmişte yaşadıklarınıza bakmanız yararlı olabilir. Bazı insanların geçmişi ve yetiştirilme tarzları öfke ile nasıl baş edebileceğini de etkileyebilir. Belki de siz, çocukluk ve ergenlik yıllarında kızgın ve öfkeli bir anne babaya sahiptiniz. ve öfkeli davranmayı normal olarak algılamış, böyle öğrenmiş olabilirsiniz. Durum ne olursa olsun, öfkenizin kök nedenlerini anlamak öfke kontrolü ve hipnoterapi ile giderme de önemli bir adımdır.
Öfke Kontrolüne İhtiyacım Var mı?
Öfke Kontrolü ile ilgili bir sorununuz olduğunu kabul etmesi zor olabilir. Ama öfke probleminiz varsa, sizin ve sevdiklerinizin hayatında mutsuzluk yarattığını unutmamalısınız. Sorunu görmezden gelmek yerine yüzleşmek daha yararlı olabilir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi ile tanışmalısınız.
Öfke kontrolü yapamadığınıza işaret edebilecek bazı belirtiler şunlar olabilir;
- Davranışınız yasaları çiğnemenize neden olduysa.
- Eşinize, ailenize veya diğer insanlara karşı şiddet uyguluyorsunuz.
- İstem dışı öfkeleniyor ve kontrol edemiyorsanız.
- Yine istem dışı çevredeki eşyaları kırıp, zarar veriyorsanız.
- Size yakın olanlarla insanlarla düzenli olarak tartışıyorsanız.
- Sürekli kızgınsın ama kendini ifade edemiyorsanız.
- Kızgın olduğunuzda kendinizi kontrol dışı hissediyorsanız. Bu durumdan endişeleniyorsanız, öfke kontrolü ve hipnoterapi ile tanışın.
Öfke kontrolü ve hipnoterapi testi gibi bir arayışınız varsa, öfke kontrolü ve hipnoterapi kitabı okuma düşünceniz varsa, ya da ben gerçekten öfkeli miyim gibi bir merakınız varsa muhtemelen öfkelisiniz diye de düşünebiliriz.
Öfkeyle Başetmede Kendi Kendine Yardım İpuçları
Öfke kontrolü konusunda çoğu insan kendi kendine mücadele etmeyi denemek ister. Eğer öfkeyle ilgili bir sorununuz olduğunu artık kabul ettiyseniz kendi kendinize öfkeyle başetme yolları konusunda yapabileceğiniz bazı çalışmalar da var.
- Tetikleyicilerini tanımak yararlı olabilir
Hangi durumların sizi kızgın ve öfkeli hissettirdiğini anlamak, farketmek çok önemli olabilir. Ne zaman öfkelendiğinizi fark ederek başlayabilirsiniz. Bunu isterseniz bir yerlere not ederek bir yol izleyebilirsiniz.
- Hangi olayda, nasıl hissettim. Olaylar nasıl gelişti ve ben nasıl davrandım?
- Bu olay ve durumda beni ne sinirlendirdi? Hangi tutum, tavır veya hareket özellikle beni öfkeli hissettirdi? … gibi
Bir süre sonra bu not ettiğiniz durumların ortak özelliklerini kavrayıp yola buradan başlayabilirsiniz. Bu kalıpları tanımak size yardımcı olabilir.
- Kendinize zaman verin
Tetikleyici olay, durum ve mekanizmaların farkına vardıktan sonra, benzer olaylar olduktan sonra biraz bekleyin. Hemen tepki vermeyin. Otomatik bir tepki vermek yerine düşünerek daha rasyonel tepkinizin hangisi olduğuna karar verebilirsiniz. Bu sırada 10’ a Kadar sayabilirsiniz. Derin bir nefes alabilirsiniz. Ya da dikkat odağını değiştirmek amacıyla başka alternatif düşünceler oluşturabilirsiniz.
- “Şimdi ve burada” ilkesini uygulamaya çalışın.
Stres ve kızgınlık öfke tepkileri birbirlerine eşlik ederler. Bu nedenle sadece öfkeli değilsiniz. Aynı zamanda stresli ve gergin olduğunuzu unutmayın. Bu nedenle gevşemeniz gerekebilir. Gevşemek amacıyla nefes egzersizleri uygulayabilirsiniz.
- Farkında olun.
Yaşadığınız öfkeli an ne hissediyorsunuz? Vücudunuza odaklanın ve vücudunuzdaki değişimleri izleyin. Bu size rahatlama sağlayacaktır. Öfke kontrolü ve hipnoterapi yönteminden önce kendi kendinize çabalar göstermelisiniz.
Öfke Kontrolü ve Hipnoterapi Yöntemiyle Başetme
Öfke kontrolü ve hipnoterapi, öfke yönetiminde sorun yaşayan kişilere çeşitli şekillerde yardımcı olabilir. Hipnoterapi uzmanı hipnoterapist, başlangıç olarak, öfkenin temelini anlamak isteyecektir. Bu amaçla sizi dinleyecek ve bazı notlar alacaktır. Öfke kontrolü ve hipnoterapi yöntemiyle geçmiş deneyimler ve yaşantılardan kaynaklanan sorunlar da çözülebilir. Bu geçmiş deneyimler davranış ve inanç sistemimizi şekillendirebilir. Hipnozterapisi ya da hipnoterapi yöntemi ile geçmiş yıllardan kaynaklanan sorunların bugünü etkilemesine engel olunabilir. Öfkeli olmaya başka bir kişinin veya durumun neden olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak neyin sebep olduğu kadar sizin düşünce ve inanç sisteminiz de bu süreçte çok etkilidir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi ile haksızlığa uğradığınızı düşünüdüğünüz bir durumdan kaynaklanan öfke duygusu da nötralize olabilir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi bilinen iyi bir ikilidir.
Öfke kontrolü ve hipnoterapi yöntemini uygulayan hipnoterapistiniz olumsuz düşünce süreçlerinizi değiştirmeye yardımcı olmak için bilinçli ve bilinçaltı düzeyde çalışacaktır. Öfke kontrolü ve hipnoterapi oldukça yararlı bir tablo ortaya çıkarabilir. Öfke kontrolü ve hipnoterapi konusunda terapistiniz size açıklayıcı bilgi verebilecektir.